Creatief CV: tips

Met een creatief CV val je meer op dan met een CV die eigenlijk 99% van de mensen al heeft. Een creatief CV zegt iets over je persoonlijkheid en je kan je toekomstige werkgever alvast het idee geven dat jij de geschikte kandidaat bent. Al eerder heb ik jullie een aantal bijzondere cv’s laten zien, maar omdat ik merk dat veel mensen met de zoektermen ‘creatief CV’, ‘creatief CV maken’ en ‘creatief solliciteren’ op mijn website terecht komen wil ik graag nog een blogpost schrijven over dit onderwerp. Bij deze zal ik jullie een aantal tips geven voor het maken van een CV die er écht uit springt, zonder dat je een photoshop expert hoeft te zijn.

1. Gebruik kleur

Met kleur val je gelijk al op, een zwart/witte CV is zó standaard en wordt 9 van de 10 keer niet gelezen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je CV er uit ziet als de regenboog, maar een aantal mooie accenten zijn altijd goed. De kleuren oranje en blauw worden vaak gezien als ‘professionele’ kleuren, de bekendste bedrijven gebruiken deze kleur in hun logo en vooral digitaal zijn deze kleuren fijn om naar te kijken.

2. Maak je CV overzichtelijk

De belangrijkste dingen op een CV zijn je personalia, je afgeronde opleiding(en) en je laatste werkervaring. Als je extra skills hebt die aansluiten bij de vacature is het altijd mooi meegenomen om deze in je CV te verwerken, maar dat je 7 jaar geleden 3 maanden hebt afgewassen in een visrestaurant hoeven de meeste werkgevers echt niet te weten. Een mooi overzichtelijk CV is voor veel werkgevers in ieder geval de moeite waard om even te bekijken. Je CV hoeft niet 3 pagina’s lang te zijn.

3. Voeg een foto toe

Mensen zijn steeds visueler ingesteld, ze willen gelijk een plaatje zien als je ergens over praat en ze zoeken je nieuwe lover gelijk op op Facebook om te zien of hij wel leuk is. Zorg dat je een leuke vrolijke foto op je CV zet en je toekomstige werkgever heeft gelijk een indruk van wie je bent.

4. Maak een duidelijke lay-out
Wil je een mooi CV hebben? Maak dan een duidelijke lay-out. Zorg dat je gelijk kan zien waar je personalia staat, waar je diploma’s staan en waar je werkervaring staat. Met een overzichtelijk CV laat je zien dat je goed overzicht kan houden en duidelijk onderscheid kan maken tussen verschillende zaken.

Hopelijk kunnen jullie hier wat mee, zorg sowieso dat je geen standaard zwart wit CV maakt (tenzij erg creatief natuurlijk!). Wees anders dan de rest maar maak het wel eigen. Iedereen heeft een eigen stijl en een eigen manier van werken, laat dit weerspiegelen in je CV!

6 thoughts on “Creatief CV: tips

 1. ziensjen

  Hmm, in het gebruik van een foto spreekt iedereen elkaar tegen. De een zegt wel doen, de ander zegt weer ab-so-luut niet doen. Over twee weken begin ik op school aan een sollicitatiecursus, ben benieuwd wat ze daar zeggen over het gebruik van foto’s. Handige tips trouwens!

  Reply
  1. veraw Post author

   Misschien ligt het ook een beetje aan de branche waar je voor solliciteert? Ik kan me voorstellen dat je als vrachtwagenchauffeur bijvoorbeeld je foto er niet bij hoeft te doen omdat daar totaal niet naar gekeken wordt.

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s